Rekolekcje w Panewnikach >

W dniach 11-14 grudnia br. w Domu Sióstr Służebniczek w Panewnikach odbyły się kolejne rekolekcje dla osób należących do Parafialnych Zespołów Caritas/Charytatywnych. Podczas tych kilku dni prawie 30 rekolektantów miało okazję doświadczyć wyjątkowego czasu łaski, modlitwy i działania Bożego Miłosierdzia.

Źródłem tej szczególnej, radosnej atmosfery była oczywiście codzienna Eucharystia oraz Adoracja Najświętszego Sakramentu, a także wspaniała wspólnota ludzi, którzy Jezusa stawiają zawsze w centrum swojego życia – Nim żyją, Jemu służą i chcą pomagać!

WIDZIELIŚMY CIĘ… To krótkie zdanie towarzyszyło każdemu w trakcie rozważań rekolekcyjnych, a także dla wielu stało się sposobnością, by dać świadectwo własnej posługi miłosierdzia w parafii, w otoczeniu, wśród najbliższych.
Zobaczyć Jezusa w potrzebującym, chorym, ubogim; zachwycić się jego pięknem, wzruszyć jego cierpieniem; ofiarować drugiemu człowiekowi swoją miłosierną miłość, która przejawia się w przeróżny sposób – to sens każdej, nawet najmniejszej, posługi charytatywnej. W tym przekonaniu mogli utwierdzić się wszyscy uczestnicy rekolekcji poprzez modlitwę, słuchanie konferencji, wymianę doświadczeń z pracy charytatywnej.

Rekolekcje miały miejsce w czasie Adwentu, kiedy czuwając z radością i dziękczynieniem oczekujemy Bożego Narodzenia.
Narodzenia Bożej Miłości w naszych sercach…

Bożej Miłości, którą możemy podzielić się z innymi…